Fiscalitat internacional: els convenis de doble imposició a Andorra

Els Convenis de doble imposició (CDI) són acords internacionals que tenen com a finalitat evitar que un mateix fet imposable sigui gravat simultàniament en dos països diferents o a cap d’ells, i afecta a qualsevol persona física o jurídica resident a qualsevol d’aquests estats. Els CDI apliquen a tots els impostos de naturalesa directa sobre la renta: impost sobre societats, sobre la renta de les persones físiques, sobre la renta dels no residents i sobre les plusvàlues en les transmissions patrimonials immobiliàries.

En els darrers anys el Principat d’Andorra ha signat una sèrie de Convenis amb altres països per evitar la doble imposició en matèria d’impostos sobre la renda i prevenir l’evasió fiscal, buscant crear mesures bilaterals amb altres països, per així definir i unificar els plans fiscals de contribuents que desenvolupen activitats comercials i econòmiques en dos països.

D’aquesta manera es facilita la promoció de les inversions estrangeres i s’afavoreix la competitivitat de les empreses nacionals amb l’exterior, permeten eliminar de forma més completa la doble imposició internacional, donen seguretat a les persones físiques i jurídiques a les quals se’ls hi aplica i addicionalment inclouen disposicions per combatre el frau fiscal internacional.

Actualment Andorra compta amb vuit convenis de doble imposició amb els següents Estats: França,  Espanya, Luxemburg, Liechtenstein, Portugal, Emirats Àrabs Units, Malta i Xipre, essent els dos primers els d’aplicació pràctica més habitual. Així mateix, el model de Conveni tributari sobre la renda i el patrimoni elaborat per la comissió d’assumptes fiscals de la OCDE ofereix la millor guia d’interpretació de tots ells.

Objectius

 • Conèixer els aspectes fonamentals de la fiscalitat internacional del Principat, analitzant les mesures unilaterals i bilaterals establertes per evitar la doble imposició
 • Conèixer les implicacions tributàries que afecten a les empreses en la internacionalització de la seva activitat
 • Oferir coneixement sobre les regles de tributació segons el tipus de renda (immobiliàries, beneficis de les empreses, dividends, interessos, cànons, guanys per capital, rendes del treball, artistes i esportistes, pensions, funció pública…)

COL·LABORACIÓ TÈCNICA

Sr Salvador Balcells  Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i advocat integrant de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona des de l’any 1987. Professor d’ESADE als màsters de Finances i de Directors Propietaris i de fiscalitat a la Universitat de Barcelona. Advocat a Cuatrecasas entre el 1987 i el 1994 i actualment soci director del Despatx Manubens Advocats. Professor col·laborador de LIDERA.

ONLIVE LEARNING – CONNECTA’T A LA PRESENCIALITAT

Des de Lidera oferim en tots els nostres seminaris places presencials i places en format onLive Learning.

 • Gràcies a l’adaptació tecnològica de la nostra sala de formació, tots els assistents que es connectin onLive, tindran la possibilitat d’assistir mitjançant zoom a la formació sense perdre els beneficis de la presencialitat.
 • Quines són aquestes millores tecnològiques?
  • Càmera panoràmica rotativa, perquè no perdis cap detall
  • Micròfons i altaveus integrats, perquè ho escoltis tot amb la mateixa claredat que els assistents presencials
  • Televisió des de la qual se’t veurà, perquè puguis interactuar amb el formador i els companys sense cap dificultat.

PROGRAMA

1. Introducció a la doble imposició internacional al principat: l’impost sobre la renda dels no residents

2. Models de conveni de doble imposició internacional

3. Interpretació dels CDI internacionals

4. Fonaments per eliminar la doble imposició internacional

5. Mètode d’exempció

6. Mètode de la imputació

7. Els diferents convenis de doble imposició a Andorra:

 • França
 • Espanya
 • Luxemburg
 • Liechtenstein
 • Portugal
 • Emirats Àrabs
 • Malta
 • Xipre

8. Cas pràctic

MESURES COVID-19

Complim les mesures dictades per el Ministeri de Salut i garantim:

– Distància de 4 metres entre el ponent i els alumnes
– Assegurem en tot moment una distància de separació d’1.5 metres
– L’ús de la mascareta és obligatori en tot moment
– Disposem de gel desinfectant a l’entrada de la sala de formació
– Desinfectants disponibles
– Disposem de cartells recordatoris amb les mesures a seguir
– L’espai està net i desinfectat
– Ventilem freqüentment la sala de formació (10 minuts cada hora)
– Assegurem la neteja i desinfecció del mobiliari, les superfícies de contacte, i els dispositius compartits (a cada ús)
– Assegurem la neteja i desinfecció dels banys
– Evitem aglomeracions en entrades i sortides (màxim 15 persones per seminari)
– Establim mecanismes per evitar encreuaments

INFORMACIÓ
Data
1 i 2 de Desembre
Horari
De 15h30 a 19h30
Inscripció
380 €
=
Durada
8 hores

Si és interessant, comparteix-ho!

Shares
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.